Welkom in het kasteeldomein van Hof ter Linden

Het kasteel ‘Hof ter Linden’ met koetshuizen werd door de adellijke familie de Neuf opgetrokken in 1773, op de plaats waar voordien al een ander kasteel stond. De omgeving legden ze aan als park en de ruimte eromheen wordt bewerkt als landbouwgebied. Dat unieke complex van 55 ha werd in 2012 eigendom van de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos. Samen zorgen ze voor de werken aan de monumentale gebouwen en het onderhoud van het park. Met veel enthousiasme werken ze aan het pareltje dat Hof Ter Linden is, zodat jij de pracht ervan ten volle kan ontdekken en beleven! Dit koetshuis gaven de eigenaars in gebruik als brasserie. Hier kan je voor of na je wandeling of fietstocht lekker uitrusten en genieten van iets lekkers, ten midden van het mooie domein van Hof Ter Linden!

  • Brasserie Hof ter Linden - Drie Eikenstraat 5, 2650 Edegem
  • Brasserie Hof ter Linden - Zaal
  • Brasserie Hof ter Linden - Restaurant
  • Brasserie Hof ter Linden - Sfeerverlichting
  • brasserie-hof-ter-linden-bar
  • Brasserie Hof ter Linden - Menukaart
  • Brasserie Hof ter Linden - Keuken
  • Brasserie Hof ter Linden - Voorgerecht-hapjes
  • Brasserie Hof ter Linden - Speeltuin

Het verhaal achter dit prachtig erfgoed

Het domein Hof Ter Linden is ontstaan in de 14 eeuw, toen er niet zo ver van het huidige kasteel een omwalde en versterkte hoeve werd gebouwd. De familie Van Buysegem noemde het domein naar de lindeboom, waaronder vroeger belangrijke dorpsgebeurtenissen plaatsvonden. In de late 16de eeuw werd de hoeve door Ierse soldaten aangevallen. Nadien verviel het gaandeweg.
In de 17de eeuw liet de toenmalige eigenaar, Peter de Coster de Jonge, het gebouw afbreken. Hij bouwde een hof van plaisantië in de plaats, als buitenverblijf in de toen nog rurale gordel rond Antwerpen, in renaissancestijl. Ook dit woonkasteel werd evenwel belegerd, zodat er in 1770 niets anders opzat dan het hof af te breken. Tussen 1770-1773 liet de familie de Neuf het kasteeldomein heraanleggen met een kasteel, bijgebouwen en een park. Het geheel werd gebouwd en aangelegd in een neoclassicistische architectuur. Omdat er nadien niet veel meer veranderd werd aan de gebouwen, heeft Hof Ter Linden een grote waarde op het vlak van erfgoed. Die werd dan ook volledig gerespecteerd tijdens de restauratie aan de koetshuizen en pleinen die de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos lieten uitvoeren in de periode tussen augustus 2016 en mei 2018. Binnenkort is de restauratie van het kasteel aan de beurt.

Wil je nog meer weten over de historiek van Hof Ter Linden? In de opkamer naast de inkom vind je heel wat extra informatie!

Brasserie Hof ter Linden - logo wit